fredag 31 juli 2015

Vid lusthuset

Oj vad det har regnat hos oss den här sommaren. I söndags när vi hade öppen trädgård regnade det såklart också, men regn verkar inte bekomma glada trädgårdsvänner det minsta. Tack alla som dök upp och förgyllde vår dag trots det urtrista vädret.
Gårdsbutiken var också öppen och storsäljaren för dagen var naturfärgat linnetyg av säckvävsstruktur. Jag antar att det var många som tänkte passa på att sy lite nu när vädret verkligen inbjuder till att vara inomhus. 

Här på bloggen blir det mest bilder från rabatten runt lusthuset idag. Där går färgskalan 
i vitt, lime, ljusgult och lite blått. Någonstans bakom alla höga perenner döljer sig ett nedgrävt badkar och det har hänt att besökare missat det helt. Tittar ni riktigt noga på bilderna tror jag dock att ni kan ana att det finns där vid planket bakom alla höga perenner.

Gårdsbutiken var också öppen. 
Lusthuset omgivet av myskmadra, pärleternell, murgröna, bolltistel, vidjehortensia
och lite annat smått och gott.

Många ville veta vad denna vackra daglilja heter. Jag tror att det är en `Joan
Senior´

Jag väntar på att klematisen ska börja blomma men allt är ju så sent i år.

Här någon stans finns badkaret.




Ha det så gott mina trädgårdsvänner. Nu väntar vi på sol och värme, för här ska det målas
till veckan.

Elisabeth




onsdag 22 juli 2015

Min plats på jorden

Vissa platser återkommer man till om och om igen i sitt fotograferande. Det är som om man inte tröttnar eller blir färdig. Det finns alltid mer att utforska: nya vinklar, olika årstider och så det fantastiska ljuset som ibland får själva tillvaron att lyfta.


Backen på vägen hem till Högagärde är en sådan plats. En liten slingrande grusväg genom det småländska landskakpet. En dikesren full med blommor, åkrar och ängar och så den stora skogen som inte är långt borta. Fåren betar fridfullt i hagen och vädret kan inte bestämma sig om det ska vara regn eller solsken. 


Det är en vacker plats, hela året, men på vintern ber man ofta en tyst bön att man inte ska få ett möte med en annan bil där i backen. På cykel är den en utmaning väl värd att ta sig ann. Nu består utmaningen i att röja bort allt gräs under eltråden och så har vi de där hemska buskarna på vänstersidan som måste bort,  bort,  bort. Vägrenen brukar vi slå sent på sommaren när blommorna hunnit blomma över och fröat av sig. 


En av de största anledningarna till att jag blev bonde är kärleken till naturen. Naturen med det öppna och varierade odlings landskapet med ängar lika artrika som en regnskog. Det känns stort när man förstår att man är en del av detta fantastiska ekosystem. Ett ekosystem som jag vill bevara och förvalta för kommande generationer.


Jag försöker tänka mig den här platsen med skog men det går inte. Det får inte ske, jag bor ju här. Det finns hur mycket skog som helst i Småland ändå. 

Så tack alla ni som köper svenskt kött, svensk ost, svenskt smör och allt vad det nu kan vara och stort tack till alla våra fantastiska tackor och deras lamm. Ni gör ju trots allt det mesta av jobbet. 



Tack och hej!

Elisabeth



lördag 18 juli 2015

Öppen trädgård

Hej hopp! Nästa söndag, den 26/7 tänker jag ha öppen trädgård här på Högagärde mellan kl 12 och 16. Inget sådär storstilat med tidningen Land eller Tusen trädgårdar utan på 
mitt eget lilla vis. Den som vill får komma och ta sig en liten titt helt enkelt, fulhörnor och snigelhärjningar till trots. Gårdsbutiken kommer att vara öppen såklart och ni är alla varmt välkomna. 

Själv gillar jag att kika in  i andras trädgårdar och då känns det så självklart att den som vill också är välkommen till oss.



Pionen ´Sara Bernard´, fingerborgsblomma, stjärnflocka och rosen ´Maidens Bluch´
med flera.

Regnet tynger dig ´Sara Bernard´.

här har vi Sara igen tillsammans med spansknäva och italiensk klematis.

E liten översiktsbild över grusgångsrabatten och gårdsbutiken.

Nu blommar de sista pionerna, lite regntunga och slitna men otroligt vackra. Trädgården känns som en riktig mormorsträdgård just nu. Det är som om det vilda och lite busigt romantiska har bestämt sig för att ta över, åtminstone just nu.


Välkomna den 27/7
Elisabeth m. familj




söndag 12 juli 2015

I pionernas tid

Lite regn och lite blåst men också en gnutta sol har vi här i pionernas tid. Allra mest är det njuta som gäller. En får njuta av dem när en jobbar i trädgården eller bara springer förbi i all hast. 

Som ni märker har jag anammat det nya ordet "en" som skrivs istället för man. Inte för 
att det spelar någon som helst roll för mig utan mest för att det blir en liten rolig återgång till gammal småländska. Det känns lite ovant och "bonnigt" men jag älskar dialekter och ju bredare och "bonniare" dess då bättre. 

Detta var dock en liten parentes, nu ska det handla om blommor. Vi börjar med en liten bukett med blandade pioner från trädgården.

Pionbukett med vit ´Duchess de Nemours, ´Bowl of Beauty` och starkrosa och cerice
pioner sedan makens farmors tid.

Nej, jag vet inte vad den heter. Den är svagt, svagt rosa, står i skuggan och lyser
och snart ska den slå ut.

Pionen har sällskap av en vacker mörkblå iris och fingerborgsblommor.

´Bowl of Beauty´ en läcker lite annorlunda luktpion.

"Vild" pion vid matkällaren

Denna vackra pion härstammar från makens farmor Saras tid här på gården. här
växer den tillsammans med krollilja, gräs och kirskål

I rabatten vid husväggen har jag ett par vita pioner. här syns de ihop med nepeta och
äggklöver.

Ska vi tro att det här är ´Bowl of Cream´. En stor extra dubbel pion med
cremefärgad mitt. Det är alltid lite svårt att se när man sitter här med sina små
blekta etiketter och försöker gissa vem som är vem.

Ha en härlig pionvecka
Elisabeth



lördag 4 juli 2015

Före pionernas tid

När pionerna just ska börja veckla ut sina svulstiga blad vill jag stanna tiden. Aklejor, iris och vallmo tar i allt vad de förmår, som om de visste att det gällde att passa på innan pionernas tid är här. Jag vill hålla kvar sommaren som den är just nu men vill ändå inte missa allt det fantastiska som kommer sedan. En evighet och en kort sekund.

Ja ni ser väl pionknopparna där bakom växtstödet och den djupröda aklejan.


Kära ´Patty´s Plum´ blommar bara en liten kort tid men kolla in mina fina keramik-
rosenknoppar i bakgrunden som jag köpte i en hantverksbutik vid Målerås glasbruk

Irisen ´Morning Show´ väntar på att daggkåpan ska slå ut och bli fint sällskap.

Strandirisar och odlingstorn i en lång rad i rabatten längs med grusgången.

Jag köpe  en ´Nora Barlow´ akleja som ville bli något annat. 

Libsticka, piplök, gräslök och humle i kryddlandet och så har en liten akleja
smugit sig in.

Ha en fortsatt skön helg

Elisabeth